De beste tips voor het behalen van je aanhanger rijbewijs

Verzekerd van een uitstekende rijopleiding Nummer 1 in regio Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5.0 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 668 Reviews

Heb je een specifieke hobby waarvoor je een aanhanger nodig hebt? Of heb je voor je werk een aanhanger rijbewijs nodig? In bepaalde gevallen is het niet per sé noodzakelijk om dit rijbewijs te halen. Dat is het geval als de aanhanger minder dan 750 kilogram weegt. In dat geval volstaat het rijbewijs B.

In meerdere situaties heb je wél je aanhanger rijbewijs nodig:

  • Als de maximale massa groter is dan 750 kg. Met maximale massa wordt het massa rijklaar gewicht van de aanhangwagen + het laadvermogen van de aanhangwagen bedoeld. Dit laadvermogen hoeft overigens niet daadwerkelijk in de aanhanger te zitten.
  • Als de maximale massa van de auto plus de maximale massa van de aanhanger groter is dan 3500 kilogram.

Neem je tijd

Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om goed de tijd te nemen. Je kunt je aanhanger rijbewijs niet in een uurtje behalen. Nee, je moet precies leren hoe je een aanhanger aan moet koppelen, hoe je deze af moet koppelen en hoe je bijvoorbeeld achteruit moet rijden.

Hoe je dit leert? Door veel lessen te nemen en daarmee enige ervaring op te doen. Grote kans dat je – met dank aan deze ervaring – in één keer slaagt voor je aanhanger rijbewijs.

Besteed veel tijd aan alle ‘randzaken’

Met een aanhanger rechtdoor rijden is op zich niet al te lastig. Het nemen van een bocht of rotonde is ook niet lastig; het enige wat je hierbij moet doen, is de bocht soms iets wijder aansnijden.

Iets wat echter wel als lastig ervaren wordt, is het achteruit rijden met een aanhanger. Je moet hierbij totale controle over zowel je auto als je aanhanger hebben. Het lastige hierbij is alleen dat je auto en aanhanger niet altijd hetzelfde doen. Besteed dan ook veel tijd aan het leren achteruit rijden met de aanhanger.

Tevens moet je veel tijd besteden aan het aan- en afkoppelen. Met het oog op de veiligheid is het zeer belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Probeer dit daarom meerdere keren uit en oefen hier op verschillende locaties mee. Ook deze ervaring heb je nodig als je eenmaal met je aanhanger op pad gaat.

Vraag bij ons een intakeles aan

Weet je nog niet 100% zeker of een aanhanger rijbewijs iets voor jou is? Dan is het aan te raden om een vrijblijvende intakeles bij ons aan te vragen. Tijdens deze les laten we je op een leuke en leerzame manier kennismaken met het rijden met een aanhanger.