Beugelslot of kettingslot voor de motor?

Rijschool Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 488 Reviews

Een motor zal altijd interessant zijn voor boeven om te stelen. Niet iedereen heeft een garage waarin ze de motor veilig achter slot en grendel weg kunnen zetten. Een beugelslot of kettingslot biedt dan bescherming. Maar welke van de twee beveiligt jouw motor het beste tegen diefstal? We behandelen beide soorten sloten in dit artikel. 

Binnenzetten is het beste, ondanks beugelslot of kettingslot

Apetrots ben je op jouw gloednieuwe motor. Je hebt er dan ook flink wat geld voor neergeteld. Of misschien heb je zelf een motor gebouwd, volledig opgeknapt of getuned. Hoe dan ook: je wil hem niet kwijt. Diefstal is dan ook iets waar je liever niet aan denkt, maar waar je jezelf wel tegen moet wapenen. Het binnenzetten van de motor is het beste, zo haal je hem uit het zicht van eventuele boeven en heb je hem achter slot en grendel. Niet voor iedereen is dat echter een optie en hoewel je het liever niet hebt, moet je motor buiten blijven staan. Ook ‘s nachts. Hoe bescherm je de motor dan het beste? Als je komt lessen bij onze rijschool of Beveland of rijschool in Walcheren, behandelen we dit ook. 

Hoe veilig is een beugelslot?

Bij een beugelslot of kettingslot kun je de motor bevestigen aan een paal of een muurbeugel als je die hebt. De beugel is echter stijf en de ketting is flexibeler. Dankzij de beugel, die je door het voorwiel steekt, is de motor moeilijker te manoeuvreren. In combinatie met het standaard stuurslot maak je het boeven dus iets moeilijker. Echter zijn beugelsloten vrij makkelijk te forceren, mede dankzij de vaste vorm. Boeven zetten een krik of pers tussen de stangen van het slot en drukken de beugel open. 

Is een kettingslot veiliger?

Een kettingslot is lastiger te ‘kraken’ met een krik of pers omdat de ketting geen vaste vorm heeft. Echter zijn er wel kniptangen en ander gereedschap te verkrijgen waarmee je een ketting door kunt knippen. Geheel beschermd tegen diefstal ben je dus eigenlijk nooit als je motor buiten staat. Het toevoegen van verschillende sloten en kettingen maakt de klus wel lastiger voor boeven. Let ook goed op wat de verzekering van je eist ten opzichte van diefstalbeveiliging. Soms denk jij je motor goed te hebben beschermd, maar wil de verzekering toch niks uitkeren. Daarover vertellen we hieronder meer. 

Diefstalverzekering voor de motor

Je geliefde motor is toch gestolen. De politie kan niet veel met de zaak. Misschien kan de verzekering nog iets voor je betekenen? Helaas, de verzekering wil niets uitkeren. Dat komt omdat je niet hebt voldaan aan hun eisen. Maar je hebt de motor toch op slot gezet? Zelfs als je de motor in de schuur of garage had staan, kan het zijn dat de verzekering niets uitkeert. Dat komt omdat zij strenge eisen stellen aan hoe jij de motor precies beveiligt. 

Eisen verzekering diefstal motor

Had je de motor binnen staan, maar waren de deuren niet op slot? Dan heb je niet voldoende gedaan om het de dieven moeilijk te maken. De verzekering ziet het liefst dat je jouw motor, binnen of buiten, aard- en nagelvast op slot hebt gezet. Dat betekent dat je de motor moet bevestigen aan iets vasts, een muur of een beugel. Zelfs als je de motor binnen neerzet, is een extra slot aan te raden. Verzekeringen vragen vaak om certificeringen: bij motorsloten heet dit ART. ART 5 wordt veelal geaccepteerd door verzekeringsmaatschappijen als degelijke beveiliging. Bij ART 5 heb je het vaak over ketting- en/of beugelsloten die aard- en nagelvast zijn bevestigd. De kans is dan het grootst dat de verzekering wél uitkeert, al neemt dat natuurlijk niet het verdriet weg van de diefstal. Zet je motor dus goed vast en als het kan binnen en voorkom dat hij wordt gestolen! 

Tip: je kunt bij ons ook je autorijbewijs halen. Aanmelden voor autorijles? Klik op de onderstreepte link.