Rijbewijs gehaald, mag ik gelijk rijden?

Verzekerd van een uitstekende rijopleiding Nummer 1 in regio Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5.0 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 668 Reviews

Van harte gefeliciteerd: je hebt jouw rijbewijs gehaald! Is het dan direct toegestaan om te rijden? Dat is niet het geval. Voordat jij legaal in een auto mag stappen, moet je enkele zaken geregeld hebben.

Rijbewijs aanvragen

Is het gelukt om jouw autorijbewijs te halen bij rijschool omgeving Vlissingen? Dan is het de hoogste tijd om jouw rijbewijs aan te gaan vragen. Voor het aanvragen van het rijbewijs moet je naar de gemeente toe gaan.

Om een rijbewijs aan te kunnen vragen, moet je twee dingen meenemen:

  • Een kleurenpasfoto. Deze pasfoto moet volledig in kleur zijn en moet ook recent genomen zijn.
  • Geldig identiteitsbewijs. Het identiteitsbewijs heeft de gemeente-medewerker nodig om je identiteit te kunnen verifiëren.

Let op: bij steeds minder gemeenten is het nog mogelijk om zomaar binnen te lopen. In veel gevallen moet je online een afspraak maken bij het gemeentehuis in jouw gemeente. Misschien is het bij jouw gemeente al mogelijk om online het rijbewijs aan te vragen. Doe daar goed onderzoek naar!

Rijbewijs aangevraagd: wat nu?

Nadat je jouw rijbewijs aangevraagd hebt, gaat de gemeente direct aan de slag. De gemeente doet een controle bij de RDW om na te gaan of jij daadwerkelijk geslaagd bent.

Vervolgens zorgt de gemeente voor het maken en uitgifte van het rijbewijs. In de meeste gemeenten ligt het rijbewijs na 5 werkdagen voor jou klaar. Je hebt vervolgens 3 maanden de tijd om het rijbewijs bij de gemeente op te halen. Doe dit zo snel mogelijk, want dan kun je op zeer korte termijn in de auto stappen!

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Je autorijbewijs halen als 17-jarige is uiteraard ook mogelijk. Op het moment dat je het autorijbewijs als 17-jarige aan gaat vragen, moet je eerst een begeleiderspas aanvragen. Pas nadat je het begeleiderspas aangevraagd hebt, kun je het autorijbewijs aanvragen.

Wat moet je verder nog regelen?

Nadat je jouw rijbewijs hebt opgehaald, mag jij in principe veilig de weg op. Mocht je jouw eigen auto hiervoor kopen, moet je uiteraard wel een autoverzekering afsluiten. Als beginnend bestuurder is het afsluiten van een autoverzekering niet al te goedkoop; houd rekening met een vrij forse maandpremie.

Hoe zit het met een scooter rijbewijs?

Wil je een scooter rijbewijs halen? Nadat je het scooter rijbewijs gehaald hebt, kun je deze op dezelfde manier aanvragen bij de gemeente. Ook voor dit rijbewijs moet je een kleurenpasfoto en geldig identiteitsbewijs meenemen. De gemeente gaat vervolgens aan de slag; na een paar werkdagen ligt het rijbewijs voor jou klaar.

Voordat je met jouw brommer de weg op kunt gaan, moet je voor een verzekering zorgen. Zonder een geldige brommerverzekering is het níet toegestaan om de weg op te gaan.