Tips voor het gebruik van spiegels

Verzekerd van een uitstekende rijopleiding Nummer 1 in regio Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5.0 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 655 Reviews

Wanneer je gaat afrijden, zal de examinator goed bekijken hoe jij je spiegels gebruikt. Het gebruik van spiegels is erg belangrijk in het verkeer. Zorg er daarom altijd voor dat je de spiegels goed hebt afgesteld op jouw eigen zitpositie. Dan zul je vast en zeker wel je autorijbewijs halen.

Autorijbewijs halen en leren over dode hoek

Even de basis. De auto heeft drie spiegels, namelijk twee buitenspiegels en één binnenspiegel. Door deze spiegels goed in te stellen èn goed te gebruiken, verklein je de kans dat er iets in je dode hoek zit.. De dode hoek is namelijk het gedeelte net naast je auto dat je net niet kunt zien. Het is dus eigenlijk een blinde hoek. Wanneer je vervolgens gaat rijden en er zit bijvoorbeeld een fietser in deze dode hoek, dan zou je die kunnen raken en dat wil je natuurlijk niet. Je kent het vast wel van de vrachtwagens die met grote spiegels rijden en tekst op de zijkant hebben staan waar de dode hoek zit. Met auto’s is dat weliswaar iets kleiner maar werkt het op dezelfde manier. Daarom moet je spiegels goed gebruiken.

Spiegels instellen en gebruiken

Bij het afstellen ga je als volgt te werk. Kies een plek met een rechte achtergrond, dus bijvoorbeeld een parkeerplaats. Ga rechtop zitten in je stoel. Ga zitten zoals je zo meteen gaat rijden. Stel nu de spiegels zo in zodat je nog net de zijkant van je auto ziet. Op die manier minimaliseer je de dode hoek. Je maakt het gedeelte dat je niet goed kunt zien dus zo klein mogelijk. En daarmee maak je de kans op ongelukken dus ook zo klein mogelijk.

Als je de breedte hebt ingesteld, ga je de hoogte instellen, oftewel de horizon. Zorg ervoor dat 2/3 van de spiegel onder de horizon zit en 1/3 van de spiegel boven de horizon. Om de binnenspiegel af te stellen ga je weer in je rijhouding zitten en pak je vervolgens met beide handen de binnenspiegel vast. Je beweegt deze totdat de linkerkant gelijk valt met het achterraam en de onderzijde met de onderkant van de achterruit.

En dan is het uiteindelijk aan jou om de spiegels te gebruiken. Dat leer je natuurlijk tijdens al onze rijopleidingen.