Vaarbewijs halen hoe gaat dat?

Verzekerd van een uitstekende rijopleiding Nummer 1 in regio Zeeland

Van de zomer veilig het water opgaan? Dat kun je doen als je de cursus klein Vaarbewijs 1 en 2 geslaagd afrond. Rij- en vaarschool 4U organiseert in samenwerking met BHV Training Zeeland de cursus klein vaarbewijs 1 en 2. Een vaarbewijs halen hoe gaat dat?

Vaarbewijs 1

Klein vaarbewijs 1 is het vaarbewijs voor de pleziervaart. Met dit vaarbewijs mag je alle soorten schepen besturen die niet langer zijn dan 25 meter. Daarnaast zit er geen maximum op het aantal pk’s, maar je vaargebied is wel beperkt. Met een klein vaarbewijs 1 mag je varen op alle rivieren, kanalen en meren. Dus voor grotere wateren zoals de Oosterschelde, Westerschelde, het IJsselmeer en het Markerkermeer heb je een aanvullend vaarbewijs nodig. De opleiding voor klein vaarbewijs duurt drie avonden en op de laatste avond maak je samen met de docent de proefexamens.

Vaarbewijs 2

Klein vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs en is dus geen losstaand vaarbewijs. Met dit vaarbewijs mag je overal varen als je natuurlijk ook vaarbewijs 1 hebt gehaald. Je mag zowel op nationale en internationale wateren varen, maar de maximale lengte van het schip is wel 25 meter. Voor langere schepen is een Groot pleziervaartbewijs nodig. De opleiding voor het klein vaarbewijs 2 duurt vier avonden en de laatste avond wordt gebruikt om proefexamens te oefenen.

Onbeperkt geldig

Zodra de cursussen zijn afgerond is het tijd om zelf je examen in te plannen. Dit kun je doen bij het CBR en zorg ervoor dat je snel je examen kunt doen na de cursus, dan zit alle leerstof nog vers in je geheugen. Als je geslaagd bent voor je vaarbewijs kun je het water op gaan en gaan varen. Het voordeel van je vaarbewijs is dat het onbeperkt geldig blijft. Dat betekent dus één keer tijd in investeren en dan heb je er elk jaar plezier van! De cursusavonden om je vaarbewijs te halen worden gehouden aan de Schuttestraat 13 in Koudekerke in het opleidingscentrum van Rij- en Vaarschool 4U.