Mag je met een autorijbewijs op een scooter rijden?

Verzekerd van een uitstekende rijopleiding Nummer 1 in regio Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 587 Reviews

Er bestaan zoals je misschien al hebt gemerkt verschillende soorten rijbewijzen. Je hebt een autorijbewijs, motorrijbewijs, aanhangwagen rijbewijs en scooterrijbewijs. Voor elke voertuig moet je bepaalde regels kennen en je moet er natuurlijk mee kunnen omgaan. Of toch niet? En mag je met een autorijbewijs best wel op een scooter rijden? We geven je hieronder het antwoord.

Wanneer moet je een bepaald rijbewijs hebben?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel: voor elk voertuig moet je het specifieke rijbewijs hebben, met uitzondering van de scooter of bromfiets. Om motor te rijden heb je dus een motorrijbewijs nodig, om auto te rijden heb je een autorijbewijs nodig etc.

De uitzondering is dus de scooter. Met een autorijbewijs mag je namelijk ook op een scooter rijden. Handig om te weten. Vooral wanneer je twijfelt tussen het halen van een AM rijbewijs (voor bromfiets en scooter) of een B rijbewijs (voor auto’s), dan is het misschien een idee om even te wachten. Wanneer je bij onze rijschool in Goes je autorijbewijs haalt, mag je daarna op beide.

Wat kun je verder nog met een AM rijbewijs?

We noemen het vaak een bromfietsrijbewijs of scooterrijbewijs, maar officieel heet het een AM rijbewijs. Dit zijn de letters die op je rijbewijs staan. Met een AM rijbewijs mag je meer dan alleen op een bromfiets of scooter rijden. Zo mag je bijvoorbeeld ook op een speed-pedelec, snorfiets en in een brommobiel rijden. Deze voertuigen gaan ongeveer even snel en zijn dus allemaal een beetje vergelijkbaar.

De verschillen tussen scooterrijbewijs en autorijbewijs

Er zijn verschillen tussen een autorijbewijs en een bromfietsrijbewijs. Voor een autorijbewijs mag je vanaf 16,5 jaar beginnen met lessen. Je kunt dan praktijklessen volgen en de theorie leren. Als je vervolgens je theorie-examen en je praktijkexamen hebt gehaald, mag je vanaf 17 jaar begeleid autorijden. Vanaf je 18e mag je alleen autorijden.

Voor een scooterrijbewijs ligt de leeftijdsgrens lager. Daarvoor mag je van 15,5 jaar je theorie-examen gaan doen en vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en je praktijkexamen doen.

Een ander verschil zit in de kosten. De tarieven scooterrijles liggen een stuk lager dan de tarieven autorijles. Dat is misschien ook iets om rekening mee te houden.