Waarom gehoorbescherming dragen op de motor?

Veilig op weg Rijschool 4U, Nummer 1 in regio Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5.0 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 655 Reviews

Als motorrijder besteed je vast veel zorg aan je hele motor outfit. Passende kleding, een goede helm en eventueel accessoires om het rijden nog meer comfort te geven. Helaas wordt er vaak niet voldoende stilgestaan bij het dragen van gehoorbescherming op de motor. Wat zonde is want juist op de motor is dit een erg belangrijk onderdeel. Gehoorschade is niet meer terug te draaien en als je er achter komt dat je het hebt opgelopen is het al te laat. Daarnaast kunnen goede oordoppen je rijervaring naar een hoger niveau tillen. Dus ben je een fanatiek motorrijder of bezig met je motorrijbewijs halen, lees dan zeker even waarom je gehoorbescherming moet dragen op de motor. 

Geluid tijdens het motorrijden 

Vaak wordt gedacht dat het dragen van alleen een helm al voldoende gehoorbescherming biedt. Helaas is dit niet waar en kan je met uitsluitend een helm op ook zeker gehoorschade oplopen. Hoe harder je rijdt met de motor hoe meer geluid er wordt geproduceerd, met name door de wind. Simpel gezegd kun je sneller gehoorschade oplopen als je vaker hoge snelheden haalt met je motor. Het is zelfs zo dat je met 100 km/u een kwartier kunt rijden zonder risico op gehoorschade maar dat dit maar 3 minuten zijn als je de snelheid van 130 km/u aantikt. 

Motorrijden met gehoorbescherming 

Voor de veiligheid van je gehoor is het dus heel verstandig om te rijden met gehoorbescherming, maar naast dit heeft het nog meer voordelen. Het is over het algemeen namelijk veiliger om met gehoorbescherming te rijden. Je hebt namelijk minder last van de geluiden, met name van de wind, om je heen en dit zorgt dat er meer focus is op de weg. Het zal je motorrit ook meer comfort geven omdat het gewoonweg een stuk rustiger rijdt zonder de suizen in je oor. Heel veel redenen dus om te kiezen voor gehoorbescherming tijdens het motorrijden. 

Keuzes in gehoorbescherming 

Nu je weet wat het belang is van gehoorbescherming is het nog de vraag voor welke soort oordoppen je wil gaan. Simpelweg zijn er twee opties: schuimoordoppen of filteroordoppen. Schuimoordoppen zijn een vrij voor de hand liggende keus, ze zijn bijna overal aan te schaffen en erg goedkoop. Nadeel van deze doppen is wel dat ze al het geluid dempen, ook het gewenste geluid zoals van de navigatie of omringend verkeer. Het draagcomfort van deze oordoppen zijn ook een stuk minder en de oordoppen zijn niet herbruikbaar. Filteroordoppen zijn duurder in de aanschaf maar door de filter komt er wel geluid binnen maar het schadelijke geluid wordt bewerkt. Hierdoor kun je veilig op de omgeving blijven letten zonder gehoorschade risico. De filteroordoppen zijn ook een stuk beter qua draagcomfort en zijn lange tijd herbruikbaar. 

Aan de slag met motorrijden 

Rijdt je nog geen motor maar ben je wel heel nieuwsgierig geworden? Je weet nu precies hoe je voor je gehoor veilig op de motor kunt stappen, nu alleen nog dat motorrijbewijs halen. Je kunt je bij ons aanmelden voor motorrijles op onze motorrijschool in Zeeland