Wat kost een motorrijbewijs?

Voordelig je rijbewijs halen Rijschool 4U, Nummer 1 in regio Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5.0 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 677 Reviews

Voordat je jouw motorrijbewijs gaat halen zul je vast van te voren al willen weten waar je aan toe bent. Zo ook wat de kosten zullen gaan zijn om straks heerlijk op die motor te kunnen gaan touren. Hoeveel het kost om je motorrijbewijs te halen is per persoon afhankelijk, wel zijn er wat algemene punten om zo een goede inschatting te kunnen maken. We zetten deze graag voor je op een rij. 


Boeken van een intakeles

Vergeet zeker niet om een intakeles in te calculeren bij de kosten. Een intakeles is sowieso een goede start voor het behalen van je motorrijbewijs. Bij een intakeles kun je alvast ervaren hoe het is om motor te rijden en kan de instructeur je adviezen geven. Dan kan de instructeur ook een grove inschatting maken hoeveel lessen je nodig hebt. Dist is afhankelijk van hoe snel je de adviezen en feedback kunt opvolgen in de intakeles. De kosten van een intakeles kunnen variëren van  30 tot 90 euro. Afhankelijk van de rijschool, duur van de les en en wat je leert in deze eerste sessie. 


Kosten motorrijles

Motorrijlessen gaan in principe per uur, de tarieven voor motorrijles liggen tussen de 35 en 55 euro. Vaak kiezen motorrijscholen ervoor om altijd per twee uur les te geven. Je betaalt dan dus voor twee lessen in één keer. Ook is het mogelijk om een pakket aan te schaffen, dit is vaak een stuk voordeliger dan per losse les te betalen. Hoeveel lessen je nodig hebt is afhankelijk van jouw kennis, talent, hoe angstig je bent op de motor en hoe snel je alles oppikt. Gemiddeld kan een leerling na ongeveer 20 lessen op voor het praktijkexamen.

Kosten motor examens

Als je jouw motorrijbewijs wil halen dan moet je drie examens afleggen. Het eerste examen, voertuigbeheersing (AVB) kost rond de 140 euro. Voor het tweede praktijkexamen (AVD) liggen de kosten rond de 250 euro. Het theorie examen kun je zelf regelen, dan kost het rond de 35 euro, via de rijschool is het wat duurder. Ervan uitgaande dat je alles in één keer haalt ben je dus tussen de 400 en 500 euro kwijt voor je examens.

Totale kosten motorrijbewijs halen

Per rijschool kan er een groot verschil zitten in de prijs die wordt gevraagd. Ga je van het gemiddelde uit dan kost het behalen van een rijbewijs je rond de 1300 euro. Vaak is het wel zo dat als de lessen goedkoper zijn dat de examens en bijkomende kosten hoger zijn en vice versa. Reken dus altijd van te voren goed uit of een motorrijschool wel zo voordelig is als je van te voren denkt. Bedenk ook dat de kosten een stuk hoger kunnen uitvallen als je meer lessen nodig hebt of examens moet herkansen.

Wil je op safe spelen dan kan een pakket een uitkomst zijn. Je krijgt dan een vast aantal lessen en eenmalig de twee praktijkexamens. Sommige rijscholen bieden ook extra snelle cursussen aan of cursussen voor mensen die faalangst hebben. Bekijk dus goed welke rijschool past bij jou en jouw budget.

Bij ons kun je ook terecht voor een intakeles, losse lessen of pakketten om voordelig jouw motorrijbewijs te halen. Hier kun je je voor motorrijles aanmelden of vrijblijvend een Intake les boeken.