Wat moet je weten over het halen van een scooter rijbewijs?

Verzekerd van een uitstekende rijopleiding Nummer 1 in regio Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5.0 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 668 Reviews

Voordat je officieel op een bromfiets of scooter mag rijden, moet je hier een rijbewijs voor halen. Dat doe je bij een rijschool. Het is verstandig om een aantal rijscholen met elkaar te vergelijken. Je kunt dan kijken naar de kosten en het slagingspercentage. En vaak kun je ook en proefles aanvragen. Zo kies je de rijschool in Zeeland die bij je past.

Kosten scooterrijbewijs

Voor het behalen van je scooterrijbewijs krijg je te maken met drie soorten kosten: de kosten voor de rijlessen, de kosten voor het theorie-examen en de kosten voor het praktijkexamen. Bekijk ook eens het overzicht van tarieven scooterrijles.

De kosten voor de rijlessen hangen natuurlijk af van het aantal rijlessen dat je nodig hebt. Heb je alle snel onder de knie, dan zul je niet zoveel lessen nodig hebben. Heb je wat meer tijd nodig om alles te leren, dan zul je meer lessen en dus hogere kosten hiervoor hebben. Meestal wordt er uitgegaan van minimaal vier rijlessen. Soms kun je alles op één dag doen. Je betaalt dan vaak een vaste prijs voor vier uur rijlessen en een praktijkexamen.

Voordat je aan de rijlessen kunt beginnen, moet je het theorie-examen hebben afgelegd. Je kunt de theorie leren vanuit een boek, maar het kan ook in een online omgeving met oefenexamens. Voor het theorie-examen zelf betaal je ongeveer € 50,-.

Kosten scooter praktijkexamen

Wanneer je de theorie hebt gehaald en de lessen hebt gehad, kun je het praktijkexamen gaan afleggen. Daarvoor moet je minimaal 16 jaar zijn. Zo’n examen duurt ongeveer 25 minuten. De examinator kijkt of je de scooter goed beheerst, de verkeersregels netjes volgt en de juiste snelheid binnen de rest van het verkeer aanhoudt.

Na de rit krijg je direct te horen of je bent geslaagd of niet. De kosten voor het CBR zijn ongeveer € 140,-. Het kan zijn dat een rijschool wat meer rekent voor de administratiekosten en de instructeur die er bij blijft.

En dan bij je bijna klaar. Als je bent geslaagd mag je naar de gemeente om je AM rijbewijs aan te vragen. En ja, ook daar moet je nog even voor betalen. Gemiddeld kost zo’n rijbewijs € 40,-. Maar dan kun je eindelijk officieel de weg op. Veel rijplezier!