Hoe ga je om met zenuwen voor een examen?

Verzekerd van een uitstekende rijopleiding Nummer 1 in regio Zeeland

facebook logoRijschool 4URijschool 4U
5.0 Gebaseerd op 158 Reviews
google logoRijschool 4URijschool 4U
4.9 Gebaseerd op 668 Reviews

Zenuwen voor een examen. Je bent zeker niet de enige daarin. Of dit nu voor je autorijbewijs of motorrijbewijs Vlissingen is. Het blijft gewoon een spannend moment, waar je misschien ook tegenop ziet. Moet je die zenuwen accepteren zoals ze zijn of bestaat er een manier om er mee om te gaan? In dit blogbericht daarom antwoord op het volgende: Hoe ga je om met zenuwen voor een examen? 

Houd de examendatum voor jezelf

Door je gehele omgeving in te lichten over de datum van het examen, kun je jezelf vrij onbewust een bepaalde druk opleggen. Op deze manier kan de aanloop er naartoe onrustiger worden en krijg je zenuwen voor een examen.

Hoe goed iedereen het ook bedoeld, die extreme zenuwen is het laatste wat je kunt gebruiken. Een goede tip is om de examendatum voor jezelf en rijinstructeur te houden. Daarnaast is het een leuke verrassing voor iedereen op het moment van slagen.

Focus je niet op gemaakte fouten

Iedereen maakt fouten. Daar is niks vreemds aan. Ook tijdens het doen van theorie of rijexamen kun je een foutje maken. Probeer je daar vooral niet te veel op te focussen en laat de moed je in niet in de schoenen zakken.

Door je te veel te focussen op het gemaakte foutje, is de kans groot dat je je concentratie verliest en dat de rest van het examen hieronder gaat lijden. Probeer je daarentegen juist te herpakken en de resterende tijd te stralen.

De gemaakte fout hoeft niet direct te betekenen dat alles verloren is en je zakt. Soms heeft de examinator het niet in de gaten of word je juist beloond voor de manier waarop je het hebt opgelost. Je weet wat je te doen staat.

Plan een faalangst examen

Heb je al meerdere pogingen gedaan voor je rijbewijs halen Zeeland en merkte je iedere keer weer dat de zenuwen de overhand namen? Daar hoef je je niet voor te schamen. Daar zijn namelijk oplossingen voor.

Neem nu het faalangstexamen bij onze rijscholen in Zeeland. Uiteraard wijkt dit examen niet extreem af van de traditionele variant, maar het wordt jou als deelnemer wat comfortabeler gemaakt.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om tussentijds een pauze in te lassen, om even bij te komen. Rijschool 4u beschikt over verschillende mogelijkheden.

Genieten mag best

Je mag best genieten van je examen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar dit is een bepaald moment in je leven wat je niet snel meer overdoet.